Viimeinen jääkäri

Väinö Valve syntyi Lappeenrannan kasarmialueella 28.12.1897. Isä oli Suomen Rakuunarykmentin aliupseeri Matti Vähätupa. Päätettyään koulun Lappeenrannassa Valve aloitti opinnot Tampereen teknillisessä opistossa. Hän muutti nimensä ja lähti jääkäriksi Saksaan. Valve sai tykistökoulutuksen ja osallistui vapaussotaan kapteeniksi ylennettynä jääkäritykistössä..

Vuonna 1924 hänet määrättiin rannikkotykistön komentajaksi ja ylennettiin everstiksi. Vuonna 1927 sekä rannikkopuolustus että laivasto määrättiin Valveen johtoon. Merivoimien komentajana hän hoiti tätä tehtävää koko sotien ajan aina eroonsa saakka vuonna 1946. Kenraalimajuriksi hänet ylennettiin 37-vuotiaana vuonna 1933, kenraaliluutnantiksi vuonna 1941 ja jääkärikenraaliksi vuonna 1992.
Väinö Valve toimi sodan jälkeen lyhyen ajan puolustusministerinä. Erottuaan puolustusvoimista hän toimi Kansallis-Osake-Pankin palveluksessa Saarijärvellä ja Helsingissä. Valve oli eri kausina Upseeriliiton, Jääkäriliiton ja Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja.

Viimeinen jääkäri, jääkärikenraali Väinö Valve kuoli 99-vuotiaana Marian sairaalassa Helsingissä 11.3.1995. Väinö Valveelle järjestettiin valtiolliset hautajaiset sotilaallisin kunnianosoituksin. Kenraalit Sami Sihvo ja Alpo Kantola, amiraali Sakari Visa, kenraalit Pertti Nykänen, Juha Kainulainen, Pentti Lehtimäki, Asko Sivula ja amiraali Esko Illi kantoivat arkun kirkosta. Jääkärikenraali Väinö Valve haudattiin Kaartin hautausmaalle jääkäriveljien viereen.